SOME DISHES YOU LIKE
apakah makanan kesukaan kamu?setiap orang mempunyai citarasa yang berbeza.Saya suka nasi beriani.Briyani adalah suatu nama unik yang berasal daripada Parsi yang bermaksud " goreng " atau " panggang ".Resipi nasi Beriani dikatakan telah dicipta di dapur maharaja Mughal.Nasi Briyani adalah hidangan nasi yang dimasak menggunakan beras basmati yang dimasak bersama rempah-ratus, sayuran, atau daging.Hidangan ini tidak hanya popular di India dan Pakistan, bahkan juga di Iraq, Iran, Afganistan, Bangladesh, dan kalangan penduduk di Sri Lanka.Saya sangat sukakan rasa nasi beriani yang sangat unik iaitu rempah ratus dan bahan perasa banyak digunakan dalam masakan nasi beriani.Antara rempah ratus dan bahan yang digunakan untuk memasak nasi beriani ialah minyak sapi, buah pala, cokmar, jintan putih, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, daun-daun selasih, ketumbar, daun pudina, halia,dan bawang putih.Nasi beriani sangat sedap dimakan bersama lauk seperti Kambing,ayam,ikan,udang yang dimasak dalam pelbagai cara . Biasanya Nasi beriani dimakan bersama dengan hidangan lauk seperti Sayur Dalca, Pajeri Nenas,ayam masak berempah dan daging masak kurma.
what
is
your favorite food?
each person has different
tastes. I love biryani rice.
Briyani is a
unique name that
is derived from Persian, meaning "fried" or "roasted". Briyani rice recipe said to
have been invented in the kitchen
of Mughal emperors Briyani rice is rice dish cooked with
basmati rice cooked
with spices, vegetables, or meat.This dish is
not only popular
in India and Pakistan, but also in Iraq,
Iran, Afghanistan, Bangladesh, and Sri
Lanka
I really love the taste of biryani rice
is very unique which
spices and seasonings used in rice dishes beriani.Among spices and ingredients used to
cook rice biryani is ghee, nutmeg, mace, cumin, pepper, cloves, cardamom, cinnamon, basil leaves,
coriander, mint leaves, ginger, and garlic.
Very tasty biryani
rice eaten with dishes as goat, chicken,
fish, shrimp cooked
in various ways. Usually eaten with rice
biryani such as Sayur Dalca,
Pajeri Nenas,Ayam Masak Berempah Dan Daging Masak Kurma.
Laksa Thailand adalah salah satu hidangan yang saya suka. Saya berasal dari kelantan manakala Thailand pula adalah sebuah negara tetangga kepada Malaysia dan bersempadan dengan Thailand . Terdapat banyak resepi masakan Thailand telah disesuaikan dengan selera warga Malaysia .Saya sangat sukakan rasa Laksa Thailand iaitu rasanya yang lemak dan pedas. Manakala penyediaan laksa Thailand juga sangat mudah. Cara Penyediaannya ialah,pertama panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar bersama belacan, kacau hingga garing dan naik bau. Seterusnya,Ikan dibersihkan dan direbus, setelah itu masak ambil isinya dan dikisar .Kemudian masukkan santan dan kacau hingga sebati selepas itu masukkan isi ikan, daun limau purut, lengkuas, serai, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Renehkan selama 10 minit hingga masak . Hidangkan dengan meletakkan mee laksa yang telah dicelur,taburkan bawang goreng serta bahan-bahan hiasan yang lain.
Thai Laksa is one dish that I love. I am originally from Kelantan and Thailand is a neighboring country to Malaysia and is bordered by Thailand. There are many Thai recipes have been adapted to the Malaysian taste. I really love Thai Laksa taste of fat and spicy taste. While preparing Thai laksa is also very easy. I prepare it is,First heat the oil and fry the blended ingredients together with shrimp paste, stirring until crisp and fragrant. Next, the fish are cleaned and boiled, then cooked and blended to take its content. Then add coconut milk and stir until well after it entered the fish, kaffir lime leaves, ginger, lemongrass, tamarind juice, salt and sugar to taste. Simmer for 10 minutes until cooked. Serve by placing the laksa noodles are blanched, fried onion and other decorative materials .

Ulasan
Catat Ulasan